Om Æblepometet

Ved stien tæt ved Breeltevej 20 findes Æblepometet (Felt H på kortet). Pometet blev pa foranledning af Lars Kann-Rasmussen projekteret i efteråret 2016 og anlagt I april-maj 2017, som en markering af VKR Gruppens 75-års jubilæum i 2016.

Æblepometet, der blev indviet i juni 2017, består af et 950 m2 stort område beplantet i et rækkesystem med søjleæbletræer i espalier og med i alt ca. 100 æbletræer i næsten lige så mange sorter.

I løbet at nogle år udvælges 75 æbletræer, som bliver pometets endelige antal svarend til jubilæumsårets tal. Navnet “pomet” betyder i øvrigt dyrkning at frugt pa træ og er afledt af det latinske ord pomum, der netop betyder frugt.

Æbletræerne repræsenterer sorter fra Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Frankrig, England samt enkelte amerikanske sorter. Træerne er dels økologisk produceret på vildstamme, dels produceret pa almindelig handelsgrundstamme, som er en meget brugt stamme til ret store trer sasorn Filippa, Belle de Boskoop og Spartan.
Sorterne er udvalgt, sa blomstringen vii. strkke sig over en lngere periode. IEbletrerne vokser
en grmseng med bede med skovjordbær og
pinseliljer.
Syd for .13t,epometet er etableret et syren- og hvidtjornshegn. Spredt herimellem er der indplantet morbrtr,er og enkelte valnøddetræer af europæisk proven lens.