Om Æblepometet

Alle æbler i pometet må plukkes, hjemtages og spises.

Ved stien tæt ved Breeltevej 20 findes ”Æblepometet” (Felt H på kortet). Pometet blev på foranledning af Lars Kann-Rasmussen projekteret i efteråret 2016 som en markering af VKR Gruppens 75-års jubilæum i 2016.

Æblepometet, der blev indviet i juni 2017, består af et 950 m2 stort område beplantet i et rækkesystem med søjleæbletræer i espalier og med i alt ca. 100 æbletræer i næsten lige så mange sorter. I løbet af nogle år udvælges 75 æbletræer, som bliver pometets endelige antal svarende til jubilæumsårets tal.

Navnet ”pomet” betyder i øvrigt dyrkning af frugt på træ og er afledt af det latinske ord pomum, der netop betyder frugt. Æbletræerne repræsenterer sorter fra bl.a. Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Frankrig, England og USA. Træerne er dels økologisk produceret på vildstamme, dels produceret på almindelig handelsgrundstamme, som er en meget brugt stamme til ret store træer såsom Filippa, Belle de Boskoop og Spartan.

Sorterne er udvalgt, så blomstringen vil strække sig over en længere periode. Æbletræerne vokser i en græseng med bede med skovjordbær og pinseliljer.

Syd for æblepometet er etableret et syren- og hvidtjørnshegn. Spredt herimellem er der indplantet morbærtræer og enkelte valnøddetræer af europæisk proveniens.